Απολογισμός διοργάνωσης του Ανοικτού Επιχειρηματικού Εργαστηρίου (Open Lab) που διοργάνωσε το ΚΕΠΑ στο πλαίσιο του έργου ''TRIGGER'' του Προγράμματος Διασυνοριακής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα Βουλγαρία» 2007-2013 29/05/2015
Ανοιχτό Επιχειρηματικό Εργαστήριο (Open Lab) με θέμα: «Ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού και της επιχειρηματικότητας με την μεθοδολογία Design Thinking» διοργάνωσε το Κέντρο Επιχειρηματικής & Πολιτιστικής Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) την Τετάρτη, 27 Μαΐου 2015 στα γραφεία της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ - Oικισμός Λήδα Μαρία-Κτήριο Ερμής, 6ο χλμ. Χαριλάου-Θέρμης, στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του έργου “TRANSNATIONAL INITIATIVE FOR GUIDANCE OF GRADUATED AND ENTREPRENEURSHIP” με ακρωνύμιο “TRIGGER” (www.thetrigger.eu), το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα - Βουλγαρία 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Βουλγαρίας.
Σκοπός του εργαστηρίου ήταν η γνωριμία των συμμετεχόντων με τη μεθοδολογία του Design Thinking. Το εργαστήριο έδωσε στους συμμετέχοντες μια μοναδική εμπειρία και νέες ιδέες, μέσω της συνεργασίας με διάφορα άτομα, χρησιμοποιώντας τη διαδικασία του Design Thinking. Ο Σχεδιασμός είναι αποδεδειγμένα ένας δυναμικός παράγοντας για την καινοτομία. Επισημαίνετα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναγνωρίσει το Σχεδιασμό ως καταλύτη καινοτομίας που φέρνει νέα, φιλικά προς τον χρήστη προϊόντα και συμβάλλει οι ιδιωτικές και οι δημόσιες υπηρεσίες να ανταποκρίνονται καλύτερα στις ανάγκες των χρηστών.
Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΚΕΠΑ κ. Θωμάς-Φωκίων Αλγιανάκογλου. Ο κ. Αλγιανάκογλου αφού αρχικά, ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, στη συνέχεια τόνισε τη σημασία του Design Thinking στο σύγχρονο κόσμο των επιχειρήσεων ενώ αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΚΕΠΑ για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Συντονιστής του εργαστηρίου ήταν ο κ. Eduardo Costa, Service and Interaction Designer από το Design Thinkers Academy ο οποίος μύησε σε τους συμμετέχοντες στις βασικές έννοιες, στα μυστικά και στα εργαλεία του Design, ενώ επίσης παρουσίασε και το σκοπό και το περιεχόμενο του Design Thinkers Academy.
Στη συνέχεια, και κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν και συνεργάστηκαν σε δύο ομάδες, προκειμένου να εργαστούν επάνω σε δύο διαφορετικά case studies στα οποία και εφάρμοσαν πρακτικά τη μεθοδολογία και τα βασικά εργαλεία του Design Thinking (Χάρτης Εμπλεκομένων, Χάρτης Ατόμων και Χάρτης Ταξιδιού).
Πριν την ολοκλήρωση του εργαστηρίου, οι δύο ομάδες παρουσίασαν τα case studies τους και ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων και του συντονιστή σχετικά με το περιεχόμενο και τη μεθοδολογία του εργαστηρίου. Επίσης οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να απευθύνουν ερωτήσεις και απορίες, να συζητήσουν και να παρουσιάσουν προτάσεις σχετικά με το Design Thinking και την εφαρμογή του από τα άτομα και τις επιχειρήσεις.
Για περισσότερες πληροφορίες για το έργο ''ΤRIGGER'' οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του έργου εδώ.