Ελληνικά
English
Βρείτε μας  Facebook YouTube LinkedIn LinkedIn

Απολογισμός Έκδήλωσης της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για το Νet-Metering την Τετάρτη 20 Μαϊου 2015, στη Θεσσαλονίκη 21/05/2015

Απολογισμός Έκδήλωσης της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ για το Νet-Metering την Τετάρτη 20 Μαϊου 2015, στη Θεσσαλονίκη

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ (εταίρος του ΕΦΕΠΑΕ με επιχειρησιακή ευθύνη στις Περιφέρειες της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας) με θέμα "Net-Metering: Νέο Εργαλείο μείωσης του ενεργειακού κόστους των επιχειρήσεων για την εγκατάσταση Φωτοβολταϊκών Σταθμών'', την Τετάρτη 20 Μαΐου 2015 στο Ξενοδοχείο "ΤΗΕ ΜΕΤ ΗΟΤΕL''.

H αίθουσα της εκδήλωσης γέμισε ασφυκτικά από επενδυτές, συμβούλους, ελεύθερους επαγγελματίες και στελέχη εταιρειών οι οποίοι ενημερώθηκαν πλήρως για το Νet-Metering (ενεργειακός συμψηφισμός).

Οι εισηγήσεις που παρουσιάσθηκαν από τους εκπροσώπους του Υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΑΠΕΝ) και του ΔΕΔΔΗΕ  κ.κ. Σταυρούλα Γενίτσαρη και Δήμητρα Τελάκη, εστίασαν στα ειδικά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι εγκαταστάσεις των Φωτοβολταϊκών Σταθμών υπό καθεστώς Net-Metering (Ενεργειακού Συμψηφισμού).  Από τις σχετικές αναλύσεις της ισχύουσας Νομοθεσίας και των διαδικαστικών θεμάτων σύνδεσης των αυτοπαραγωγών στο δίκτυο, προέκυψε ότι, δικαίωμα στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών Ενεργειακού Συμψηφισμού έχει πρακτικά το σύνολο των Φυσικών και Νομικών Προσώπων Δημόσιου και Ιδιωτικού Δικαίου.

Όσον αφορά στο δικαίωμα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών ενεργειακού συμψηφισμού, όπως αναφέρθηκε, αν και δεν είναι ξεκάθαρο από την υφιστάμενη διατύπωση της Νομοθεσίας, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση με κατά πιθανότατα θετική γνωμοδότηση επ' αυτού. Παράλληλα οι κ.κ. Γενίτσαρη  και Τελάκη ανέλυσαν λεπτομερώς όλες τις πτυχές σχετικά με τη διαδικασία, το χρονοδιάγραμμα και το κόστος σύνδεσης των σταθμών στο ηλεκτρικό δίκτυο που αφορούν και την εγκατάσταση των μετρητών καταγραφής ηλεκτρικής ενέργειας.

Από τη μεριά του, ο Δρ. Κώστας Γκουραμάνης, στην εισήγησή  του επισήμανε τη σημασία της ορθολογικής σχεδίασης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιόπιστη και οικονομικά αποδοτική λειτουργία. Όπως τόνισε "Στόχος σε όλες τις περιπτώσεις είναι ο μέγιστος δυνατός ταυτοχρονισμός της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από το Φωτοβολταϊκό σταθμό με τις ηλεκτρικές καταναλώσεις. Μέσω αυτού του ταυτοχρονισμού, βελτιώνεται η οικονομική απόδοση της εγκατάστασης''.

Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων, ακολούθησε παραγωγική συζήτηση σχετικά με τους τρόπους επίτευξης του ταυτοχρονισμού, είτε μέσω της σχεδίασης του Φωτοβολταϊκού σταθμού, είτε μέσω της τροποποίησης των χαρακτηριστικών της κατανάλωσης.

Μέσω χαρακτηριστικών παραδειγμάτων, κατέστη σαφές ότι, αν και γενικώς η απόσβεση των επενδύσεων αυτών γίνεται σε εύλογο χρονικό διάστημα, τυχόν εσφαλμένη σχεδίαση μπορεί να οδηγήσει σε ιδιαίτερα μεγάλους χρόνους απόσβεσης.

Το Συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Γ.Δ. της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ.Σπύρος Σκοτίδας, ενώ υπήρξε χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ και του ΕΦΕΠΑΕ, κ. Θωμά-Φωκίων Αλγιανάκογλου ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης για τις επιχειρήσεις, καθώς και στις πρωτοβουλίες της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ στον τομέα υποστήριξης των επιχειρήσεων για θέματα που άπτονται της επιχειρησιακής λειτουργία τους και συμβάλλουν στη μείωση του λειτουργικού τους κόστους.

Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν οι εταιρείες "Ενεργειακές Τεχνολογίες'' & '' Κrannich Solar”.

 

..pdf...Πρόσκληση

 

..pdf... Πρόγραμμα

 

 ..zip...Εισηγήσεις

 

..photo...

Φωτογραφικό υλικό

 

επιστροφή