Ελληνικά
English
Βρείτε μας  Facebook YouTube LinkedIn LinkedIn

Απολογισμός εκδήλωσης στην Κατερίνη την Τετάρτη 18/9/2013 για το πρόγραμμα ''Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)'' του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013 19/09/2013

Απολογισμός εκδήλωσης στην Κατερίνη την Τετάρτη 18/9/2013 για το πρόγραμμα ''Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)'' του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007-2013

Η παρουσίαση του προγράμματος «Εξωστρέφεια – Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων (ΙΙ)», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του ΕΠΑΝ ΙΙ του ΕΣΠΑ 2007 – 2013 ήταν το θέμα της ενημερωτικής εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσε το Επιμελητήριο Πιερίας σε συνεργασία με την ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ την Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013. Στόχος της εκδήλωσης ήταν οι επιχειρηματίες να ενημερωθούν για το πρόγραμμα και να επωφεληθούν από τα πλεονεκτήματά του.

Τα μέλη του Επιμελητηρίου καλωσόρισε ο Ά Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μάρκος Κουλούμογλου, ο οποίος είχε και το γενικό συντονισμό της εκδήλωσης, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις εμπόδισαν τον Πρόεδρο κ. Ηλία Χατζηχριστοδούλου να παραστεί. Παρών στην εκδήλωση ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (Σ.Ε.Β.Ε.) κ. Δημήτριος Λακασάς, ο οποίος με ομιλία του αναφέρθηκε στο πρόγραμμα Εξωστρέφειας και Ανταγωνιστικότητας, ενώ τη λεπτομερή παρουσίαση του προγράμματος ανέλαβε ο Υπεύθυνος Δημοσιότητας και Πληροφόρησης της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Ν.Δ. Πιερίας κα Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου και ο πολιτευτής κ. Ξενοφών Μπαραλιάκος.

Μάρκος Κουλούμογλου: Εξωστρέφεια Τώρα – Εξωστρέφεια Παντού

Ο κ. Κουλούμογλου υπογράμμισε πως το πρόγραμμα επιδιώκει να συμβάλει στην ενίσχυση της εξωστρεφούς δραστηριότητας των υφιστάμενων επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης και να αναπροσανατολίσει την παραγωγή σε κλάδους και προϊόντα με υψηλή προστιθέμενη αξία για την ελληνική οικονομία. «Η επιβίωση των επιχειρήσεων μας περνάει εν πολλοίς μέσα από τη δημιουργία νέων δομών που θα βασίζονται στο τρίπτυχο: Καινοτομία – Εξωστρέφεια – Τεχνολογικές Εφαρμογές. Η δημοσιοποίηση πρόσφατων στοιχείων που δείχνουν μια κάμψη των εξαγωγών σε σχέση με τις ανοδικές τάσεις των τελευταίων ετών, καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι να δείξουμε αποφασιστικότητα όσον αφορά την υλοποίηση ενός εθνικού στρατηγικού σχεδίου εξαγωγών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Κουλούμογλου επισήμανε πως το Επιμελητήριο Πιερίας είναι προσανατολισμένο προς το δίπτυχο «Εξωστρέφεια Τώρα – Εξωστρέφεια Παντού» και αυτό αποδεικνύεται στην πράξη με τις δράσεις του, που εκτός από ειδικές συγκεντρώσεις και εμπορικές αποστολές, περιλαμβάνουν και την Εμποροβιοτεχνική Έκθεση Πιερίας – Κεντρικής Μακεδονίας, που φέτος ξεπερνά σε κάλυψη τα 4.500 τ.μ. εμφανίζοντας 35% αύξηση συμμετοχών σε σχέση με  πέρυσι. «Εξυπακούεται ότι αγωνιζόμαστε προκειμένου να βοηθηθούν στην πράξη οι επιχειρηματίες μας στην άσκηση εξωστρεφούς δραστηριότητας μέσω της άρσης των αντικινήτρων, όπως οι καθυστερήσεις στην επιστροφή ΦΠΑ στους εξαγωγείς, οι δυσβάσταχτες τιμές στην ενέργεια, η παράλογη φορολόγηση των περιουσιακών τους στοιχείων και το τεράστιο και ψυχοφθόρο κόστος της γραφειοκρατίας», κατέληξε ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου.

Δημήτρης Λακασάς: Με όχημα το μότο «Παράγω και Εξάγω»

Από την πλευρά του ο κ. Λακασάς ευχαρίστησε το Επιμελητήριο Πιερίας για τη σε βάθος χρόνου αγαστή συνεργασία και σκιαγράφησε την κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα στον τομέα των εξαγωγών. Ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Β.Ε. τόνισε πως μπορούμε να προχωρήσουμε μόνο «με όχημα το μότο “Παράγω και Εξάγω”, που μεταφράζεται σε μια ανταγωνιστική παραγωγή με δημιουργία των σωστών βάσεων ώστε να μπορούμε να διεκδικήσουμε μερίδιο στις διεθνείς αγορές».

Ο κ. Λακασάς έκανε μια ειδικότερη αναφορά στις προτάσεις του Συνδέσμου όσον αφορά στο πρόγραμμα, όπως ήταν η στήριξη των εξωστρεφών επιχειρήσεων ιδίως ως προς τις άυλες δαπάνες τους, η διεύρυνση των επιλέξιμων δαπανών, η απλοποίηση και μείωση στο ελάχιστο των υποβαλλόμενων δικαιολογητικών και η διευκόλυνση της ρευστότητας για τις επιχειρήσεις. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη διαμόρφωσης ενός αντίστοιχου προγράμματος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθώς και την ανάγκη αύξησης του ορίου de minimis από 200.000€ σε 500.000€.

 Η παρουσίαση του προγράμματος

Ο Υπεύθυνος Δημοσιότητας και Πληροφόρησης της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Ιωάννης Τσιτσόπουλος συνεπικουρούμενος από το στέλεχος της ΚΕΠΑ-ΑΝΕΜ κ. Βασίλη Κατσαούνη παρουσίασε τα βασικά σημεία του Οδηγού του προγράμματος (όροι και προϋποθέσεις συμμετοχής, επιλέξιμες δαπάνες, προϋπολογισμός, ποσοστό επιχορήγησης, πλεονεκτήματα του προγράμματος, πηγές πληροφόρησης, κ.λ.π.) καθώς επίσης και χρήσιμες συμβουλές για την ορθή υποβολή της πρότασης. Ο κ. Τσιτσόπουλος στη συνέχεια απάντησε στα ερωτήματα των παρευρισκομένων επιχειρηματιών.

 Πηγή : Δελτίο Τύπου Επιμελητηρίου Πιερίας

 

 Ομιλία Α' Αντιπροέδρου Επιμελητηρίου Πιερίας κ. Κουλουμόγλου

 

 Ομιλία Προέδρου ΣΕΒΕ κ. Δ.Λακασά

 

 Δημοσιεύματα για την εκδήλωση (www.katerini-news.gr και www.e-pieria.gr)

 

 Ρεπορτάζ για την εκδήλωση

 

Φωτογραφικό υλικό εκδήλωσης

 

επιστροφή